icon mageiriki Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης- Αρχιμάγειρας (Chef)

Ο Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης- Αρχιμάγειρας - Chef είναι ο επαγγελματίας που έχει τις ικανότητες να διοικήσει και να διευθύνει, το υφιστάμενο προσωπικό της κουζίνας και μπορεί να απασχοληθεί σε Επιχειρήσεις Ξενοδοχειακής και Επισιτιστικής μορφής και δομής, τόσο στον Ιδιωτικό όσο και στο Δημόσιο τομέα. Η σημερινή - έντονα ανταγωνιστική - αγορά εργασίας απαιτεί πολυάριθμο προσωπικό για τη στελέχωση της κουζίνας μιας επισιτιστικής ή τουριστικής μονάδας. Η ανάγκη για στελέχη που κατέχουν την τέχνη της μαγειρικής σε επαγγελματικό επίπεδο είναι μεγάλη και επιτακτική, ιδιαίτερα σε μια χώρα της Μεσογείου, όπως η Ελλάδα.

Με τις γνώσεις που αποκτάς κατά τη διάρκεια των σπουδών σου μπορείς να αναλάβεις υπεύθυνα την οργάνωση και λειτουργία μια σύγχρονης κουζίνας, ανεξαρτήτως μεγέθους και τύπου.

Εξειδικεύεσαι στην παραγωγή παρασκευασμάτων που καλύπτουν και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους, ενώ η πολύωρη εξάσκηση στα εργαστήρια του ΙΕΚ ΑΚΜΗ σε κάνουν να χειρίζεσαι με ευκολία όλα τα εργαλεία και σκεύη της κουζίνας.



pic keimenou mageiriki
  • Μαζί με τον Γιάννη Μπαξεβάνη στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ!

    Ο Έλληνας «μάγος» της γαστρονομίας. Ο Γιάννης Μπαξεβάνης γεννήθηκε στην Αθήνα και τελείωσε με άριστα τη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων. Τα πρώτα χρόνια της καριέρας του ταξιδεύει σε διάφορες χώρες της Ευρώπης για να αποκτήσει γνώσεις και εμπειρίες και να γνωρίσει διαφορετικές κουζίνες (Γερμανία, Ελβετία, Βέλγιο, Γαλλία). Στο Hilton Στρασβούργου τού απονέμεται ασημένιο μετάλλιο στη Διεθνή Έκθεση Γαστρονομίας. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, εργάζεται ως σεφ σε κορυφαία ξενοδοχεία και εστιατόρια.

  • Μαζί με τον Χρήστο Βεργάδο στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ

    Γνωστός ως Maitre “Εικαστικής Ζαχαροπλαστικής”, με σπουδές στην Ελλάδα και στη Γαλλία στο E.N.S.P., δίπλα στους κορυφαίους pastry chefs Y. Thuries και A. Ducasse. Δημιουργός του Sweet Fashion Show, μιας φαντασμαγορικής επίδειξης όπου η ζαχαροπλαστική συναντά την υψηλή ραπτική και με βοηθούς του τους σπουδαστές του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, παρουσίασε ρούχα, εσώρουχα και αξεσουάρ φτιαγμένα από Α’ ύλες αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής όπως σοκολάτα, ψωμί, σταφίδες, κουφέτα, marshmelows κ.ά.

Φοιτώντας στη συγκεκριμένη ειδικότητα στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ απολαμβάνεις μοναδικά προνόμια:

  • Σπουδάζεις δίπλα σε καταξιωμένους chefs από την Ελλάδα και το εξωτερικό
  • Συμμετέχεις σε διεθνή φεστιβάλ γαστρονομίας.
  • Χρησιμοποιείς σύγχρονες επαγγελματικές κουζίνες στα πρότυπα μεγάλων εστιατορίων.
  • Μαθαίνεις τα μυστικά του επαγγέλματος από επιτυχημένους επαγγελματίες.
  • Κάνεις την πρακτική σου σε μεγάλες μονάδες εστίασης.
  • Αποκτάς πιστοποιήσεις και Διεθνή διπλώματα όπως του Ecole Ritz Escoffier και άλλων, τα οποία αποτελούν διαβατήριο για την αγορά εργασίας.

Συνεργαζόμενοι φορείς πρακτικής & απασχόλησης (ενδεικτική λίστα)

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

GRECOTEL, ALDEMAR, ASTIR PALACE, GRANDE BRETAGNE, HILTON, AIROTEL STRATOS VASSILIKOS, ATHENAEUM INTERCONTINENTAL, AKS, ST. GEORGE LYCABETTUS, KING GEORGE II, LEDRA MARRIOTT, NOVOTEL ATHENS, HYATT REGENCY, HOLIDAY INN, GRAND CHALET, ΠΕΝΤΕΛΙΚΟΝ, SEMIRAMIS, THEOXENIA, MESSONGHI BEACH, ROYAL OLYMPIC, ATHENS ELECTRA PALACE, BEST WESTERN ILISIA, BEST WESTERN FENIX, ZAFOLIA, PRESIDENT, MAKEDONIA PALACE, TITANIA, DIVANI, PARK, LAGONISSI SEASIDE RESORT, METROPOLITAN, LOUIS ROYAL PALACE

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

DIONYSOS BY THE ACROPOLIS, PASSAGI, MAMACAS, WABI, PACIFIC, BARAONDA, LA PASTERIA, PIERRO ONE

CATERING

INTERCATERING, MUST, OLYMPIC CATERING, LA FOUGETTE

Το ΙΕΚ ΑΚΜΗ αποτελεί το μεγαλύτερο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Επαγγελματικής Κατάρτισης με Κρατική Αναγνώριση, βάσει επίσημων στοιχείων του Υπουργείου Παιδείας, γεγονός που αποδεικνύεται εύκολα με τη γλώσσα των αριθμών, αφού αποτελεί την πρώτη επιλογή σπουδών για όσους νέους ακολουθούν επαγγελματική κατάρτιση μετά το Λύκειο (Πρώτο ΙΕΚ σε αριθμό καταρτιζόμενων, βάσει επίσημων στοιχείων του Υπουργείου Παιδείας). Το IEK ΑΚΜΗ είναι Πιστοποιημένο από το Υπουργείο Παιδείας ως Ιδιωτικό ΙΕΚ.

Η εμπιστοσύνη γονέων και σπουδαστών στο εκπαιδευτικό έργο του ΙΕΚ ΑΚΜΗ αποτελεί την κινητήρια δύναμη για τη συνεχή παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, γεγονός που αποδεικνύεται στην πράξη από την ταχύτητα επαγγελματικής εξέλιξης των αποφοίτων του.

  • Η επιτυχής ολοκλήρωση των σπουδών στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ, οδηγεί στην απόκτηση Κρατικού Διπλώματος, το οποίο χορηγεί το Υπουργείο Παιδείας. Με την απόκτηση του αναγνωρισμένου διπλώματος, ο απόφοιτος του ΙΕΚ ΑΚΜΗ έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ με μοριοδότηση 150 μονάδων για διορισμό του στο Δημόσιο (Π.Δ. 50/27-2/2001, ΦΕΚ 39τ. Α΄/5-3-2001).
  • Το Δίπλωμα του ΙΕΚ ΑΚΜΗ απονέμεται έπειτα από συμμετοχή στις εξετάσεις πιστοποίησης που διενεργεί ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. και στις οποίες συμμετέχουν ισότιμα οι απόφοιτοι όλων των Ι.Ε.Κ. της χώρας, Δημοσίων και Ιδιωτικών, εξεταζόμενοι τόσο σε θεωρητικό, όσο και σε πρακτικό μέρος.
  • Οι Βεβαιώσεις Επαγγελματικής Κατάρτισης που απονέμει το ΙΕΚ ΑΚΜΗ είναι απολύτως ισότιμες των Δημοσίων ΙΕΚ.
  • Το Δίπλωμα του ΙΕΚ ΑΚΜΗ είναι αναγνωρισμένο τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βάση το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων, ως Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, επιπέδου 5 (παρ. 1 του άρθρου 25 του ν. 4186/2013 (Α΄ 193), όπως τροποποιήθηκε από το ν. 4283/2014, σύμφωνα με το ΦΕΚ 189, άρθρο 12), διευρύνοντας έτσι τη δυνατότητα συνέχισης σπουδών των αποφοίτων στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.
  • Το ΙΕΚ ΑΚΜΗ είναι το μοναδικό εκπαιδευτήριο που διαθέτει πλήθος υπερσύγχρονων εργαστηρίων με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας για την ολοκληρωμένη εκπαίδευση των σπουδαστών του, πέραν των τυπικών απαιτήσεων. Οι κουζίνες του ΙΕΚ ΑΚΜΗ δημιουργήθηκαν στα πρότυπα των μεγαλύτερων επισιτιστικών μονάδων, σύμφωνα με το μοντέλο διασφάλισης και ελέγχου ποιότητας HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point) του προγράμματος ασφάλειας τροφίμων που υποστηρίζεται από τη Διοίκηση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), την Αντιπροσωπεία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA), τα Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών (CDC) και το Aμερικανικό Tμήμα Γεωργίας (USDA).
  • Όλα τα μαθήματα πραγματοποιούνται σε εργαστήρια Μαγειρικής, Αρτοποιίας και Ζαχαροπλαστικής, Μοριακής Γαστρονομίας, Εστιατορικής, Bar – Οινολογίας, Συστημάτων Κρατήσεων CRS, Εργαστήρια Η/Υ και Show Rooms.
  • Επιπλέον διαθέτει σύγχρονες αίθουσες διδασκαλίας με όλα τα απαραίτητα εποπτικά μέσα. Αυτός είναι και ο λόγος που απέσπασε το βραβείο Καινοτομίας στην Εκπαίδευση - "Innovation in Education" - προσθέτοντας μία ακόμη σημαντικότατη παγκόσμια διάκριση στο σύνολο των διεθνών βραβεύσεων που έχει αποσπάσει τα τελευταία χρόνια. Με τη διάκριση αυτή, ο Εκπαιδευτικός Όμιλος ΑΚΜΗ αποτελεί το ΠΡΩΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ όλων των βαθμίδων που εφαρμόζει την πρωτοποριακή χρήση των προσομοιωτών στην εκπαίδευση στην Ελλάδα κάνοντας χρήση αυτών τόσο στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ, όσο και στο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ και αναγνωρίζεται δικαίως ως INNOVATOR IN EDUCATIOΝ στην Ελλάδα.

Μετά την αποφοίτησή σου, υπάρχουν οι ακόλουθες προοπτικές εξέλιξης των σπουδών σου:

  • να συνεχίσεις στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ, αποκτώντας ένα δεύτερο δίπλωμα σε συναφή ειδικότητα της επιλογής σου.
  • να συνεχίσεις τις σπουδές σου στο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ, το οποίο συνεργάζεται με δημόσια Βρετανικά Πανεπιστήμια και να αποκτήσεις πανεπιστημιακό Πτυχίο “BA Culinary Arts and Food Service Development”, στα ελληνικά και  
  • να συμμετάσχεις σε επιμορφωτικά θεματικά σεμινάρια και εκπαιδευτικές επισκέψεις στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ προκειμένου να ενισχύσεις τις γνώσεις σου και να γίνεις πιο ανταγωνιστικός στην αγορά εργασίας, όπως «Πιάτα με Θαλασσινά σε Συνδυασμό με Κρασιά», «Χρήση και Εφαρμογή της Τεχνικής Sous Vide», «Μοριακή Γαστρονομία», «Cook Gourmet», «Τεχνικές Παρασκευές Ζυμαρικών», «Η Τέχνη της Χαρακτικής στην Κουζίνα», «Στήσιμο και Λειτουργία Μπουφέ» κ.ά.

Ο απόφοιτος Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης - Chef από το ΙΕΚ ΑΚΜΗ είναι ένας εξειδικευμένος επαγγελματίας, ικανός να χειρίζεται υπεύθυνα και αυτόνομα τα ακόλουθα θέματα:

  • Την υγιεινή των τροφίμων,
  • Την παρασκευή εδεσμάτων κάθε μορφής και ποικιλίας,
  • Τον ποιοτικό έλεγχο, τη συντήρηση και την αξιοποίηση των τροφίμων,
  • Την τέλεια οργάνωση και διοίκηση της κουζίνας,
  • Τον τεμαχισμό και την προετοιμασία κρεάτων – πουλερικών – κυνηγιών – ψαριών -θαλασσινών και τη χρήση κάθε τεμαχίου,
  • Τη σωστή σύνθεση κάθε μενού με βάση τις ισχύουσες αγορανομικές και υγειονομικές διατάξεις,
  • Την παρουσίαση και διακόσμηση εδεσμάτων και
  • Την τέχνη της ζαχαροπλαστικής σε σχέση με την μαγειρική.

Ο Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης- Αρχιμάγειρας - Chef βασιζόμενος σε εντολές εργασίας και λαμβάνοντας υπόψη τους ισχύοντες κανόνες - ιδιαίτερα της αποδοτικότητας, της υγιεινής και της πρόληψης ατυχημάτων - εκτελεί μόνος του ή και σε συνεργασία με άλλους συναδέλφους του, όλες τις παραπάνω εργασίες.

Οι επαγγελματικές του προοπτικές περιλαμβάνουν εργασία σε:

  • Μεγάλα εστιατόρια,
  • Ξενοδοχειακές Μονάδες,
  • Κρουαζιερόπλοια,
  • Επιχειρήσεις Αρτοποιίας και Ζαχαροπλαστικής,
  • Βιομηχανίες τυποποιημένων Προϊόντων Αρτοποιίας και Ζαχαροπλαστικής,
  • Εταιρίες Catering,
  • Δική του τουριστική επιχείρηση/ εστιατόριο και
  • Επισιτιστικές Μονάδες σε χώρους Υγείας (Νοσοκομεία – Κλινικές), Εκπαίδευσης (Παιδικοί σταθμοί, Πανεπιστήμια) κ.α.